LGBT Danmark: Vigtig sejr i Europarådet « panbladet.dk | LGBT Danmarks nyheds- og kultursite

LGBT Danmark: Vigtig sejr i Europarådet

Ny konvention omtaler kønsidentitet m.m. på trods af dansk forslag.

Af Søren Laursen

Tidligere på måneden vedtog Europarådet en konvention om forebyggelse af vold mod kvinder. Den er bemærkelsesværdig af flere grunde.

Dels er det formodentligt den første bindende internationale konvention, der omtaler kønsidentitet. Dels var der et større lobbyarbejde i gang for at forhindre den danske regerings forslag om at udhule konventionen netop i forhold til beskyttelsesgrunde.

Tidligere i forløbet havde en arbejdsgruppe udarbejdet et forslag til konventionsteksten. Heri stod blandt andet:

3. The implementation of the provisions of this Convention by the Parties, in particular measures to protect the rights of victims, shall be secured without discrimination on any ground such as sex, gender, race, colour, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth, sexual orientation, gender identity, age, state of health, disability, marital status, migrant or refugee status, or other status.

Den danske regering havde foreslået dette ændret til:

(…) shall be secured without discrimination on any ground such as sex, race, colour, language, religion, political or other opinion, national or social origin, association with a national minority, property, birth, or other status.

– altså uden “gender, sexual orientation, gender identity, age, state of health, disability, marital status, migrant or refugee status”. Dette er yderst uheldigt, idet f.eks. netop transkønnede kvinder, lesbiske, migrantkvinder og kvindelige flygtninge er særligt udsatte for vold i mange af landene i Europarådet.

LGBT Danmark skrev til justitsminister Lars Barfoed (K), men uden resultat. Folketingsmedlem Mogens Jensen (S) stillede spørgsmål til ministeren om, hvorvidt han ville trække forslaget tilbage, men det ville han ikke svare på offentligt.

I Ligebehandlingsudvalget ved Institut for Menneskerettigheder lavede vi en fælles henvendelse til regeringen fra en bred skare af organisationer: Dansk Handicap og PTU (handicap), DRC – Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination og Dansk Russisk Forening (etnicitet), Kvinderådet (køn), og LGBT Danmark (kønsidentitet og seksuel orientering).

Det er derfor med stor glæde, man nu kan konstatere, at det danske forslag ikke blev virkeliggjort, og at vi har fået en konvention, hvor de forskellige diskriminationsgrunde ikke er rangordnet. /

0 kommentarer to “LGBT Danmark: Vigtig sejr i Europarådet”


  • Ingen kommentarer

Skriv en kommentar