Tanker

Sportsskader og genoptræning i plejesenge

I forbindelse med sport opstår der ofte skader. Nogle mere omfattende og invaliderende end andre. Men når uheldet virkelig er ude, kan man risikere at ende i en lang sygeperiode, hvor man er nødt til at være sengeliggende. Dette er enorm hæmmende for personer, som er vant til at dyrke motion og spille sport. For disse mennesker er det afgørende at beholde så meget mobilitet som muligt. Derfor er der også rigtig mange, som hurtigt begynder et genoptræningsprogram. Og selv når det ikke er muligt at træne sine muskler, er bevægelighed afgørende for hurtigt at komme ovenpå igen. Mange oplever, at denne tid bliver reddet af dygtige fysioterapeuter, som ved præcis, hvordan man bør behandle kroppen i de enkelte stadier. 

 

Sengeliggende – brug en plejeseng

En af de hjælpemidler, som man kan benytte sig af i tiden som sengeliggende, er en plejeseng. Med en plejeseng kan man først og fremmest undgå ligge- og siddesår. Dette vil nemlig have tendens til at opstå, hvis man er bundet til enten en kørestol eller en stationær seng over en længere periode. Med en plejeseng har man mulighed for at vinkle ryggen, så trykket fordeles på forskellige steder. På den måde undgår man, at en enkelt del af kroppen udsættes for for meget tryk og dermed tager skade.

 

Udover at undgå ligge- og siddesår kan man med en plejeseng bibeholde illusionen af mobilitet. Selvom man er tvunget til at ligge i sengen hele dagen på grund af sin skade, kan man nu med en enkelt fjernbetjening styre, hvordan man vil sidde eller ligge. Dette er altså også med til at give patienten en følelse af selv at kunne styre. Det er nemlig mentalt udfordrende at miste førligheden på denne måde, specielt når man tidligere har været meget aktiv. Hertil er plejesengen et enormt godt hjælpemiddel. 

 

Genoptræning i en plejeseng

Selvom man er sengeliggende, kan genoptræningen godt påbegyndes, mens man ligger i en plejeseng. Mange må nøjes med at holde musklerne i gang, med hjælp fra fysioterapeuter og massører i begyndelsen. Men så snart man kan, bør man begynde at lave simple øvelser uden den store belastning. Allerede mens man ligger i sin plejeseng. Specielt når der er tale om store skader på ben, kan det være en god ide at gå i gang med øvelserne i sengen. På den måde undgår man høj belastning, som ens kropsvægt er på dette tidspunkt. I stedet kan man lave meget simple øvelser, måske endda med hjælp og støtte fra en fysioterapeut, mens man ligger i sin plejeseng. 

 

Man skal altså virkelig ikke undervurdere, hvor stor en forskel det gør at have et hjælpemiddel, som en plejeseng. Det er også en af grundene til, at de er at finde på samtlige sygehuset og genoptræningscentre.

You may also like